7 Érdekesség a kerékpárról és a kerékpárversenyről


1.       A kerékpár pedáljai kezdetekben az első keréken voltak

Az első őrület a kerékpárért az 1867-es világkiállítás során alakult ki, ahol a már gyártásban lévő biciklit egyre többen kezdték használni. Ezt a típust egy francia, nevén Pierre Michaux 1861-ben alkotta meg, és a pedál az első keréken volt, ami azt a célt szolgálta, hogy az egyensúlyozás egyszerűbb legyen. Az anyaga a kerékpárnak még fa volt, de hogy tartósabb legyen, vasabroncsot húztak rá.

2.       A kerékpár szó feltalálója

A szót Szekrényessy Kálmán alkotta, aki világhírű magyar sportember volt. Őt tartjuk az első magyar úszónak, sportlapírónak, és talán az első hazai kerékpározónak is. A szó 1883-ban bekerült a Magyar Tudományos Akadémia szótárába is.

3.       A kerékpár kétezeréves múltra tekint vissza

Kétezer évvel korábbi, kínai írásokat találtak, mikben említenek egy olyan szerkezetet, ami a kerékpár ősére, és „futógépre” emlékeztetnek. Emellett Hérodotosz is tett említést munkáiban olyan masinákról, amiknek két kereke volt, és az arabok használták levélhordásra. Plutarkhosz állítása is ezt erősíti, bár szerinte a korabeli küldöncök jártak hasonló szerkezettel. Viszont ezek az ókori eszközök hamar feledésbe merültek.

4.       Az első kerékpárversenyek

A legelső kerékpárversenyre 1868-ban került sor, míg a híres Tour de France, ami egy neves, országúti kerékpáros verseny, 1903-ban került megrendezésre. Ezeken felül az első pályakerékpár világbajnokságot 1921-ben, az országúti világbajnokságot pedig 1972-ben rendezték.

5.       Magyarországon tilos volt a kerékpározás

A Budapesti Kerékpáros Egyesület 1882-es megalakulása után a bécsi és prágai mintára, Budapesten is megtiltották az embereknek az utcán való kerékpározást. A rendelet hosszú hónapokig érvényben volt, utána viszont szerencsére eltörölték, viszont évekkel később, 1889-ben kerékpáradót kellett fizetni, ami nagyban elvette a biciklizők kedvét. Ezután nem sokkal pedig Budapest néhány utcáján újra megtiltották a kerékpározást.

6.       A Magyarországi kerékpárversenyek

1885-től már sorra alakultak kerékpáros egyesületek, és ezekkel egyidejűleg versenyeket is rendeztek. Ám az első, amit hivatalosan is számon tartunk, az 1883-ban került megrendezésre a fővárosi ügetőpályán. A kor egyik legkitűnőbb magyar biciklise volt Vermes Lajos, aki az országban elsőként épített kerékpárpályát.

7.       Mezek a 2021-es Tour de Hongrie-n

A Tour de Hongrie-n a versenyzők megkülönböztető mezeket viselnek, melyeknek a színeik különböző jelentéssel bírnak. A sárga mez azé, aki egyéni összetett versenyben, a zöld azé, aki gyorsasági pontversenyben, a piros azé, aki hegyi pontversenyben vezető, a fehéret pedig az kapja, aki a legjobb magyar versenyző összetettben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A sárkány – értékelés

Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok

Az Egy herceg karácsonyra filmek