A fényképezőgép képalkotása

Nap mint nap használjuk és rengeteg fontos, vagy éppen kevésbé fontos pillanatot örökítünk meg vele. De ki az, aki tudja, hogyan működnek a fényképezőgépek? Most ennek szentelek egy kis időt, és megpróbálok eloszlatni minden félreértést a fotózással kapcsolatban.

A fényképezőgépek képalkotásához nem csak a gép vázának van sok köze, egy éles képhez elengedhetetlen a megfelelő objektív, és a jó beállítás.

A fényképezőgép egy sötétkamra elvén működik, viszont ez a sötétkamra el van látva egy lencsével.  A fényképezőgép lencséje egy gyűjtőlencse, ami a fotózandó tárgyat valódi, fordított állású kicsinyített állapotban állítja elő a filmre – mostanában viszont már a legtöbbször a memóriakártyára.

A lencse mozgatásával elérhetjük, hogy a távolság megfelelő legyen, ezáltal képünk is tökéletesen éles lesz.

Megeshet viszont az is, hogy nem csak a fókuszba helyezett tárgy, hanem annak a környezete is éles lesz, ez az eset akkor fordul elő, amikor „megtalálunk” egy adott képtávolságot. Ezt a jelenéget mélységélességnek nevezzük. Akkor tudjuk növelni, ha növeljük a képtávolságot, vagy szűkítjük a fényrekeszt.

A fényképezőgépben a filmre rávetített fény kémiai reakciót vált ki, ehhez viszont megfelelő mennyiségű fény szükséges. Ezt az exponálási idő helyes megválasztásával tudjuk biztosítani. Ez alatt az idő alatt a zárószerkezet, ami a film előtt található, nyitva van. Ez a zárószerkezet szoros összefüggésben van a fényrekesszel, ugyanis utóbbi szűkítésével csökken a fénymennyiség. Ha viszont növeljük az exponálási időt, akkor a képünk homályossá válhat. Innen láthatjuk, hogy a fényképezés egy nagyon összetett folyamat, nagy a „hibalehetőség”, törekednünk kell a legkedvezőbb beállításokra.

 

Forrás 1; Forrás 2

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A sárkány – értékelés

Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok

Az Egy herceg karácsonyra filmek