School 2017 ajánló

Ki mondta, hogy csak az amerikai sorozatok lehetnek jók?

Ezúton egy Dél-koreai doramát szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, és lehetőleg meghozni hozzá a kedvetek.

De mi is az a dorama?

Tulajdonképpen egy ázsiai minisorozat, ami általában egy órás részekből áll, és csak egy évados. Ezekben a legtöbbször központi szerepe van egy szerelmi szálnak, de a család, és a többi emberi kapcsolat, mint például a barátság, vagy éppen a gyűlölet sem elhanyagolható bennük, így ebben a sorozatban sem lesz ezekből hiány.

A School 2017 18 éves középiskolások és tanáraik életének egy rövid szakaszát mutatja be, akiket az iskola a teljesítményük alapján rangsorba tesz, és ezáltal meg is különbözteti őket. Ám egy ismeretlen, akit később csak X-nek hívnak, igazságot szolgáltat az iskolában, „csínyeket” követ el az igazgató ellen. Ezzel mindössze annyi a baj, hogy gyanúba kever vele egy ártatlan lányt, Ra Eun Ho-t, aki pedig, hogy megmentse a bőrét, úgy dönt, az igazi tettes után ered. A történet, és a lány nyomozásainak előrehaladtával egyre több szereplőt ismerünk meg, így a gyanúsítottak listája is csökkenni kezd. A főszereplőnek el kell döntenie, kiben bízik meg, és hogy mit szeretne tenni a titkos, fekete kapucnis bajkeverővel, ha végül elkapja. Eun Ho-nak viszont nincs könnyű dolga, mert hirtelen rengeteg problémával kell szembe néznie. Többek között a szerelem is bekopogtat nála az ajtón, éppen az egyik gyanúsított személyében, ezzel talán

veszélybe sodorva saját magát, szeretteit, álmait, és lehet még az iskolát is.

A sorozat nem csak holmi limonádé, szépítés nélkül fedi fel nekünk a szegénység és a gazdagság előnyeit, és hátrányait, miközben olyan témákat boncolgat, mint a barátság, a bizalom, a gyász, avagy a mindenkire jellemző érzelmeket, problémákat fedi fel sokszor sírva, sokszor nevetve. „Együtt növünk fel” a szereplőkkel, így rájövünk, hogy hosszú-hosszú folyamatok során változtak meg, nyomós okból. Megtudhatjuk, hogy nem csupán a diákok élete nehéz, a tanároknak és a szülőknek is rengeteg akadállyal kell szembenézniük.

Hogy kinek ajánlom ezt a sorozatot?

Véleményem szerint mindenkinek látnia kellene egyszer. Biztos vagyok benne, bárki megtalálná benne a neki tetszőt, hiszen a sorozat többoldalú. A szerelmi szálak, az iskolai környezet, és az ismeretlen személyazonosságának felfedése is ugyanúgy érdekes lehet akárki számára. De mindezek mellett Korea hagyományaiba is tehetünk egy kis betekintést. Ha valakit viszont elrettentene ez a nyelv, azt most megnyugtatom, nagyon hamar hozzá lehet szokni ehhez az igazán érzelmes beszédhez. Emellett szebbnél szebb zenék is találhatóak ebben a sorozatban, amik nem csak háttérzeneként állják meg a helyüket.


Kép a sorozat főszereplőiről

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A sárkány – értékelés

Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok

Az Egy herceg karácsonyra filmek